Przytokowych dyń w Oficynie szybko nie zabraknie, a nas to niezmiernie cieszy! Ciasto dyniowe z przyprawami korzennymi, które Daria upiekła w ubiegłym tygodniu było tak obłędne, że na pewno trafi do stałego repertuaru naszych słodkości (w tym tygodniu będzie miało formę muffinów, więc jeśli na nie Państwo traficie to trzeba spróbować).
A dla tych, którzy wolą sami w domu coś upichcić, załączam poniższą ściągawkę, aby łatwiej było się odnaleźć wśród wszystkich odmian, które uprawiamy w Przytokach.
Winter Luxury – dynie tej odmiany są pokryte charakterystyczną jasnym pancerzem, choć przekrojenie ich nie sprawia większego problemu. Są uważane za jedne z najsłodszych odmian kulinarnych, świetne do pieczenia na krem! Przechowują się dość dobrze.
|
|
|
Winter Sweet – dynie mają szaro-siną skórkę, choć ich miąższ jest intensywnie pomarańczowy. Doskonale nadają się do długiego przechowywania – niektórzy twierdzą, że jej smak z każdym miesiącem nabiera jeszcze więcej głębi. Jej skórka jest dość twarda, lecz jej smak wynagrodzi trdud krojenia.
|
|
|
New England Pie – najbardziej klasyczna dynia w naszym repertuarze. Jej miąższ, jak sama nazwa wskazuje, świetnie nadaje się do pieczenia ciast, a to dzięki temu, że zawiera mało wody i ma aksamitnie gładką strukturę. Dobrze się przechowuje.
|
|
|
Long Pie Pumpkin – ich kształt przypomina przerośniętą cukinię, jednak to dawna odmiana dyni uprawiana już od wieków przez Indian w Ameryce Północnej. Uważana za najlepszą odmianę do wypieków. Wybarwia się w pełni na pomarańczowo dopiero podczas przechowywania.
|
|
|
Red Kuri – odmiana z rodziny Hokkaido – każdy leniwy kucharz uwielbia ją za to, że nie trzeba jej obierać 🙂 ale to oczywiście nie jest jedyna zaleta tej odmiany. Jej gładki miąższ świetnie sprawdzi się w zupach, curry.
|
|
|
Black forest– odmiana z rodziny kabocha. Dynia zaskakuje swoim intensywnym kolorem miąższu, który jest raczej mało wodnisty i intensywny w smaku. Doskonale się przechowuje – można ozdobić nią dom, a zjeść po wielu miesiącach!
|
|
|
Black Futsu – odmiana japońska, ceniona za walory smakowe. Na surowo smakuje owocowo i soczyście, natomiast po upieczeniu jest słodka i maślana. Raczej niewielkich rozmiarów. Dojrzewa podczas przechowywania, jej skórka będzie ciemnieć. Doskonała do piklowania.
|
|
|
Zostaw komentarz